Εορτασμός στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της αναστήλωσης 100 χειρογράφων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Ορθόδοξη Ρώμη.

Δυό χρόνια πέρασαν από την σημαντική στιγμή του την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021, η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, η Υπόλοιπη Αφρική και το Ίδρυμα Λεβέντη Κύπρου, γιόρτασαν ένα μεγάλο γεγονός, που αποτέλεσε την ολοκλήρωση της φύλαξης εκατό παλαιών χειρογράφων της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης.

 Παρουσία του πάπα Θεόδρου Β’, Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Αφρικής, Δρ Μουσταφά Αλ-Φάκι Διευθυντή της Βιβλιοθήκης Αλεξάνδρειας, και του κ. Χαρλάμπου Μπακριτζή Διευθυντή του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης” Κύπρος (ο δωρητής του έργου). Ο Πρέσβης της Κύπρου κ./ Όμηρος Μαφρομάτης, Πρέσβης Αιώνιας Ελλάδος / Νίκος Γαρελίδης, Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ./ Αθανάσιος Κουτσιώνης.

Στην τελετή παρουσιάστηκαν επτά χειρόγραφα, η τελική δόση συνολικά 87 χειρόγραφων. Αποκαταστάθηκαν, επεξεργάστηκαν και ψηφιοποιήθηκαν από το προσωπικό των Εργαστηρίων Αποκατάστασης και Χημείας που διαχειρίζεται το Μουσείο Χειρογράφων στη Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας, καθώς και προβολή ταινίας ντοκιμαντέρ που διασχίζει τα στάδια του έργου από την ίδρυσή του τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι τα τελικά του στάδια τον Απρίλιο 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πατριαρχική Βιβλιοθήκη της Ορθόδοξης Ρώμης περιέχει χειρόγραφα που χρονολογούνται από τη βαθύτερη ιστορία, από τον δέκατο έως τα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα για τα εκκλησιαστικά και λειτουργικά κείμενα, τους βίους των αγίων, τα ευαγγέλια, τα μουσικά κείμενα, τα αραβικά χειρόγραφα, την τραγωδία του Αισχύλου και του Ευριπίδη και το φιλοσοφικό έργα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, μεταξύ άλλων 40.000 χειρόγραφων.

Τίτλος από τα βιβλία που φυλάσσονται στην Πατριαρχική Βιβλιοθήκη.

Στην ομιλία του, ο Πάπας Θεόδρος Β’, Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και υπόλοιπης Αφρικής, ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία είναι και αρωγός στο ιεραποστολικό έργο του πατριαρχείου στην Αφρική, για την υποστήριξή της σε σημαντικό μέρος του πολιτισμού της Αιγύπτου και της περιοχής, η οποία επίσης υπογραμμίζει την ισχυρή συνεργασία Αιγύπτου και Κύπρου σε αυτόν τον τομέα.

Είπε: “Το επίτευγμα αυτού του προγράμματος είναι η εκπλήρωση ενός από τα μεγαλύτερα όνειρά μου, αυτά τα βιβλία δεν θα πεθάνουν ποτέ, και θα μελετώνται πάντα από ειδικούς. “Τα γραπτά λόγια και τα βιβλία της επιστήμης έχουν αναβιώσει. ” Και το τίμημα του μεγάλου ρόλου που έχει παίξει η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στην αποκατάσταση χειρογράφων που αντιπροσωπεύουν μεγάλη ιστορική αξία.

Στο τέλος της ομιλίας του, ο Sahib Ghabata εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Πρόεδρο Abdel Fattah El-Sisi για την απόφαση να δωρίσει ένα κομμάτι γης προς όφελος της εκκλησίας στη νέα διοικητική πρωτεύουσα.

 Επισημαίνοντας ότι το νέο Πατριαρχείο στην διοικητική πρωτεύουσα του Καΐρου θα είναι ένας πολυπολιτισμικός χώρος που θα περιλαμβάνει όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τις εθνικότητες τους προς όφελος της ανθρωπότητας και της παγκόσμιας ειρήνης.

Συνέχισε λέγοντας: «Η δωρεά δείχνει πρακτικά την εκτίμηση του προέδρου Σίσι για το αρχαίο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας. “

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο παπά Θεόδωρος αναφέρθηκε στο τέλος της ομιλίας του στον αείμνηστο λόγιο και συνεργάτες της Αλεξάνδρειας στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας Μιχαήλ Σολωμό, ο οποίος πέθανε πριν από περίπου ένα χρόνο.

Ο Δρ Μουσταφά Αλ-Φάκι, διευθυντής της Βιβλιοθήκης Αλεξάνδρειας, εξέφρασε την υπερηφάνεια του για την ολοκλήρωση αυτού του έργου. Είπε: «Το έργο της διατήρησης των αρχαίων χειρογράφων του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας αποτελεί συνεισφορά στον παγκόσμιο πολιτισμό και ότι ό,τι κάνουμε και οι φίλοι μας Ελλάδα και Κύπρος είναι κυριολεκτικά ανταγωνιστές όλες τις παγκόσμιες εμπειρίες από αυτήν την άποψη. ” Η ομάδα αποκατάστασης δεσμεύεται να διατηρήσει τα ιστορικά και καλλιτεχνικά χαρακτηριστικά των αποκατεστημένων χειρογράφων, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα στη χημική επεξεργασία, την επιλογή υλικών αποκατάστασης, τα βήματα συντήρησης και τον σχεδιασμό κουτιών συντήρησης χωρίς οξύ. ”

Πρόσθεσε, λέγοντας: “Η σημερινή επισημότητα πέφτει στις 6 Οκτωβρίου, η οποία τιμά τη νίκη του αιγυπτιακού στρατού στον ένδοξο πόλεμο του Οκτωβρίου, ο οποίος μας δίνει το κίνητρο και την αποφασιστικότητα να εργαστούμε σκληρά για την ανάταση της Αιγύπτου. “

Από την πλευρά του, μέσω Μπακριτζή, ο διευθυντής του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Ο Λεβέντης” Κύπρος εκφράζει την ευγνωμοσύνη της προς τη Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας για την ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης χειρογράφων, ένδειξη ότι έγινε σε υψηλή ποιότητα και είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε υπερήφανοι.

Επαίνεσε τον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο και τον κόσμο, που αποτελεί φάρο επιστήμης και πολιτισμού.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα διακοσμημένη με σημαίες Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου, στις 6 Οκτωβρίου 2021 , γεγονός που δείχνει τη μεγάλη σημασία που έχει πάρει η Αίγυπτος σε συνεργασία με Κύπρο και Ελλάδα σε σχέση με τον ελληνικό πολιτισμό γενικότερα, και ειδικότερα τη συμβολή των τριών χωρών στην ειρήνη, όπως επιβεβαιώθηκε ο Δρ Μουσταφά Αλ-Φάκι, διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

                                       Το Πατριαρχικό Γραφείο Αλεξανδρείας

Tags:

Comments are closed

Ένωση Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ) Μακεδονίας – Θράκης
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ Ένωση Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ) Μακεδονίας – Θράκης
HELLENIC MEDIA GROUP
Politispress
THE GREEK NEW PAPER
ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΡΗΤΗΣ
ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ
PANCRETAN ASSOCIATION OF AMERICA
ΚΡΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ”ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΡΗΤΗΣ”
ΡΑΔΙΟ ΓΕΦΥΡΑ
3XY 1422 AM RADIO HELLAS
Πρόσφατα σχόλια
    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
    hellas radio
    Evripos 90 FM
     « ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΟΙ »

    « ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΟΙ »

    Με απόφαση του Δ.Σ της ΔΙ.Ε.Κ.ΔΗ & Μ.Μ.Ε όλοι οι διαφημιζόμενοι από το επίσημο SITE μας ,προβάλλονται εντελώς ‘’ΔΩΡΕΑΝ’’ χωρίς καμιά από εμάς οικονομική απαίτηση.

    Η αγαστή συνεργασία μας με τις εταιρείες αποτελεί ότι καλύτερο για την Ένωση και τα μέλη της, και τους ευχαριστούμε.

    Attica Group
    Blue Star Ferries
    HELLENIC SEAWAYS
    ANEK LINES
    MINOAN LINES
    GOLDEN STAR FERRIES
    AEGEAN
    OLYMPIC AIR
    SKY EXPRESS
    GELASAKIS GROUP
    LET”S TOUR
    LETS FERRY
    LETS DRIVE
    CRETAquarium Θαλασσόκοσμος
    Lyro dental clinic
    Advertisement

    Accessibility Toolbar